MENU
Menu

Tips voor Hoogsensitiviteit

De afgelopen weken hebben onze blogs in het teken gestaan van hoogsensitiviteit. We sluiten dit onderwerp tot slot af met een aantal tips.

Lees eens en boek over hoogsensitiviteit en kijk of je er dingen in herkent en leer zo jezelf beter kennen. Probeer ook te kijken welke kenmerken er allemaal zijn, zodat je dit ook herkent bij anderen.

Neem jezelf of je kind serieus. Merk je dat het jezelf allemaal even teveel wordt of voelt het even teveel voor een kind, dan is dit ook zo. Neem het gevoel serieus en zorg ervoor dat er voldoende rust is en wordt genomen. Je kunt niet altijd ‘aan’ staan, iedereen heeft af en toe een break nodig. Kijk goed naar wat bij jou of je kind past als ontspanning. Een heerlijke boswandeling, een meditatieoefening, even lekker lezen, in bad gaan, puzzelen of gewoon even naar buiten gaan. Er is altijd iets wat bij jou past. Geef er dus aan toe, dat mag!

Stel duidelijke grenzen en accepteer deze en zorg er ook voor dat je ze zelf ook duidelijk aangeeft. Anderen moeten jou ook leren kennen en weten wat ze wel en niet kunnen doen.

Luister goed naar je lichaam. Je lichaam kent jou het beste en geeft ook duidelijke signalen aan. Besef dit ook bij anderen. Iedereen reageert anders op prikkels. Zorg dus ook voor een rustig hoofd. We kunnen zo snel alles aantrekken en dat is niet altijd handig. Zorg naast ontspanning er ook voor dat je mag en kan ontladen.

Leg de lat niet te hoog. We hebben de neiging om teveel van onszelf en van onze kinderen te vragen. Vraag je dan eens af, van wie moet dat eigenlijk? Het antwoord is bijna altijd van mijzelf…… Waarom leg je die lat dan zo hoog als dat eigenlijk niet goed voelt? Breek hem eens in kleinere stukjes om het behapbaar te maken. De kans op slagen is groter en voor je humeur wordt er stukken beter van! Een oefening om de lat minder hoog te leggen is om je handen voor je buik te houden en ze langzaam omhoog te doen. Waar liggen die handen bij de taak die je moet doen? Voor je hart? Of boven je hoofd. Dit zegt al veel. Niemand kan zijn handen ( taak ) zo lang boven het hoofd houden. Breng ze dus maar weer naar beneden, naar je hart. Daar voelt het prettig en daar wil je voor werken.

Als hoogsensitief persoon voel je veel en neem je snel emoties van ander over en voel je de sfeer in je omgeving feilloos aan. Je trekt je dingen aan en dat kan heel vervelend voelen, je neemt immers de zorgen van iemand anders over en wil het ook graag oplossen voor die ander. Alleen…. Jij bent niet verantwoordelijk voor een ander. Zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen keuzes en beslissingen, niet jij! Je hoeft het dus niet over te nemen en eigenlijk moet je het ook niet doen, want daar leren zij niets van! Vind je dit lastig? Luisteren of een luisterend oor bieden kan ook, maar het hoeft natuurlijk niet…

Zorg voor structuur en overzicht. Structuur zorgt voor voorspelbaarheid. Jij of je kind weet wat je kan verwachten en dat geeft rust.  Die rust is hard nodig in een wereld vol chaos en prikkels. Ook het zorgen voor overzicht draagt bij aan rust. Zorg voor een agenda of familieplanner en schrijf op wat je allemaal moet doen, vergeet hierbij niet te denken aan tijd voor jezelf! 😊

Hoogsensitiviteit kun je bij kinderen al vroeg herkennen aan kleine dingen. Labeltjes voelen niet fijn aan in kleding, ze ruiken erg veel en zijn hier gevoelig voor, harde geluiden kunnen erg hard binnen komen, tijdens het eten met een lepel of vork over de bodem van een bakje roeren kan irriterend overkomen of een drukke omgeving is al snel teveel.
Hoogsensitiviteit wordt vaak beschouwd als iets lastigs, iets negatiefs. Wat erg jammer is, Het heeft ook zoveel mooie kanten! Ben je hoogsensitief? Ga dan het nieuwe jaar positief in! Jij mag er zijn met al je kwaliteiten!

Bedank je zelf eens voor / met deze kwaliteiten:
* Bedankt voor het luisterend oor dat je anderen biedt
* Bedankt voor het aanvoelen van kinderen  en anderen
* Bedankt voor het doen van betekenisvol werk
* Bedankt voor het intens beleven van mooie en kleine momenten
* Bedankt voor je goede zorgen en toewijding
* Bedankt voor het nemen van goed overwogen beslissingen
* Bedankt voor het zijn van wie jij bent….

Heb je nog vragen over dit blog of heb je zelf nog een goede tip? Laat dan een reactie onder onder deze blog!

 

© 2024 | Webdesign Kuipers Design