MENU
Menu

Alles heeft een ritme

Alles heeft een ritme

Overal om je heen vind je ritmes. Ritmes waaraan je je moet aanpassen, je moet wennen, maar ook ritmes die vanzelf gaan. Niet iedereen reageert hetzelfde op deze ritmes. We gaan een aantal ritmes hieronder bespreken.

24-uurs ritme

Dit is eigenlijk het belangrijkste ritme. Je lichaam zorgt ervoor dat tijdens 24 uur alle processen in je lichaam goed verlopen. Dit heet je biologische klok. Deze biologische klok zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de spijsvertering, de hormoonspiegel en de groei tijdens de slaap bij kinderen goed verlopen.

Zomer- en Wintertijd

Voor een aantal kinderen is het erg lastig dat we twee keer per jaar de tijd verzetten. Dan gaat ook nog de tijd in het voorjaar vooruit en in het najaar terug. Voor deze kinderen komt dit vooral doordat de biologische klok niet meer zijn standaard ritme kan draaien. Hij moet het ritme aanpassen. Het slaap- en waakritme wordt immers verstoord. Vooral de overgang naar de zomertijd wordt als lastig ervaren omdat de cyclus dan langer duurt dan 24 uur. De overgang naar wintertijd is iets makkelijker en dan kom je weer sneller in het ritme.

De seizoenen

Ieder seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. De één houdt van de zon en warmte, de ander houdt van de kou of van de mooie kleuren in de herfst met zijn stormen. Ook bij kinderen kun je de weersverandering soms goed waarnemen. Ze kunnen ineens veel drukker worden en dan denk je dat er wel eens storm kan komen en meestal komt er dan ook een verandering aan. Daarnaast zijn er ook kinderen die slecht kunnen tegen de donkere dagen in de winter en de zonnestralen en het licht missen. Dan spreken we van een winterdepressie. Sommige kinderen hebben een winterdip en zijn af en toe somber en moe.

Naast dit soort ritmes heb je gedurende de dag ook eigen ritmes en rituelen.

–        Naar bed gaan

–        Aan tafel

–        Douchen en wassen

–        Ochtendritueel

–        Doordeweeks of weekend

Deze ritmes geven kinderen een houvast. Ze weten wat er van ze verwacht wordt en het geeft ook vertrouwen en zekerheid. Ze merken het dan ook direct op als je iets vergeet te doen. “Papa/mama, we moeten nog een boekje lezen!”

Soms gebeuren er dingen binnen het gezin waardoor het ritme ineens wegvalt of verandert en er voor de kinderen geen vaste structuur meer is. Dit kan komen door een zwangerschap, geboorte, stress, ziekte, overlijden, naar school gaan etc. Het kan met dit soort gebeurtenissen dan erg lastig zijn om vast te houden aan de vertrouwde vaste ritmes. Als je geluk hebt dan begrijpt je kind het als je het uitlegt en legt het zich er bij neer. Maar vaak wordt het kind dan ineens dwars, boos of is het ineens niet meer zindelijk. Besef dat dit allemaal normaal is en erbij hoort. Probeer met elkaar de ritmes zo snel als lukt weer te activeren om de rust weer terug te krijgen. Voel je niet schuldig als dit niet in een keer lukt. Vraag eventueel hulp of begeleiding, dat mag en kan. Je bent niet alleen en hoeft het ook niet alleen te doen. Kijk naar je kind en wat het nodig heeft qua ritmes, want iedereen heeft zijn eigen ritme….

Ik sluit af met een stukje uit een gouwe ouwe “Alles heeft een ritme van Frizzle Sizzle”

Neem de tijd voor alle dingen
Leef je eigen ritme
Alles kun je laten swingen
In je eigen ritme
Ritme zit in alle mensen
En swingen kun je leren

© 2024 | Webdesign Kuipers Design