MENU
Menu

Lezing Erik Scherder

Lezing Erik Scherder

Afgelopen zaterdag ben ik naar een masterclass geweest van Erik Scherder in Groningen. Wat een geweldige man en spreker is hij toch! Er kwam weer veel informatie voorbij over het brein en zijn functioneren.

Hier bleek maar weer dat je brein erg bijzonder is. Zo ontwikkelt het stukje voor stukje. De prefrontale cortex, deze zit aan de voorkant van je hoofd, groeit zelfs tot je 30e! Dus daag je hersenen vooral uit door jezelf uit te dagen, nieuwe oplossingen te vinden. Gebruik veel ontwikkelingsmateriaal spelenderwijs. Je lichaam moet bewegen om alles goed op te slaan en alles te integreren. Momenteel hoor je vaak dat zitten het nieuwe roken is.

Maar na je 30e dan? Dan blijft het nog stabiel tot ongeveer je 60e en daarna neemt het af. Je krijgt minder motivatie om iets te gaan doen. Initiatief nemen wordt steeds lastiger.

Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat die hersenen actief blijven? Ga dammen en probeer steeds jezelf te verbeteren, ga piano spelen of een ander instrument, neem elke keer een andere route, blijf vooral spelen en ga naar buiten! Ga dus niet afbouwen, maar juist meer doen. Zorg dat je je brein actief blijft en wordt uitgedaagd.

Wat helpt dit dan? Een brein die veel uitgedaagd wordt en dus actief is, maakt veel reserves aan. Dit zorgt er weer voor dat als je aanleg hebt voor alzheimer / dementie, dit pas jaren later naar buiten komt als bij iemand die weinig reserves heeft opgebouwd.

Dus stel elke dag jezelf eens de vraag: Hoe daag ik mezelf uit vandaag?! Veel speelplezier!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design