MENU
Menu

Na de vakantie weer naar de kinderopvang

Na de vakantie weer naar de kinderopvang

In mijn vorige blog ging het o.a. over het vasthouden van je vakantiegevoel. Nu gaan we het hebben over de kinderen. Ook zij moeten weer wennen om in het ritme te komen na de vakantie. Tijdens de vakantie lekker laat naar bed en uitslapen, ’s avonds nog actief met een minidisco op de camping, volop aandacht van jullie en dan ineens weer naar de opvang of school.

Helaas gaat dat soms niet helemaal vanzelf en reageert je kind anders dan anders. Kinderen kunnen het weer even heel erg spannend vinden en daarom thuis wat sneller boos zijn of geprikkeld, minder goed slapen of ineens dwars en tegendraads zijn. Ook na de eerste opvangdagen kun je thuis ineens een draakje hebben dat wel erg moe is en niets meer wil en boos is. Deze emoties horen er allemaal bij en kun je het beste gewoon accepteren. Zeg tegen je kind dat je snapt dat het moe is en dat het even lekker mag huilen, op de bank mag liggen of boos mag zijn. Het komt allemaal weer goed. Vertel ook eerlijk dat jij er weer even in moet komen om te gaan werken.

Tips om het zo soepel mogelijk te laten verlopen:

·        Pak het normale ritme de laatste vakantieweek alvast weer wat op. Ga niet direct van 22 uur over naar 19 uur, maar in stapjes. ’s Morgens wordt het uitslapen ook steeds minder.

·        Benoem alvast de leuke kanten van de opvang. Het zien van de vrienden, de leuke bouwhoek en de juf.

·        Kijk goed hoe je kind de eerste dag reageert. Heeft het nodig dat je even wat langer blijft of kun je beter direct weggaan? Plan bewust wat extra tijd in, zodat je niet de tijdsdruk voelt, want dan voelt je kind die er ook nog eens bij.

·        Vraag je kind wat hij graag wil qua afscheid. Misschien voelt hij zich wel erg groot nu en hoeft hij geen kus en knuffel meer, maar wil hij gewoon zwaaien.

·        Heb je het er zelf ook weer even moeilijk mee? Besef dat je kind dit aanvoelt en zeg dan eerlijk dat jij het ook jammer vindt dat de vakantie voorbij is, maar dat het weer gezellig gaat worden en je hem later weer komt ophalen.

Het belangrijkste hierbij is dat je je kind ziet en het gevoel er laat zijn. Gevoelens kun je niet ontkennen, die zijn er. Toon begrip, maar leg ook uit dat het nu weer op deze manier gaat. Iedereen gaat weer werken, naar school of de kinderopvang. Geef het de ruimte en neem het serieus en het komt weer goed.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design