MENU
Menu

Emotie Blij

Blij zijn is natuurlijk de leukste emotie die er is. Een kind die zichzelf kan en mag zijn en gelukkig is. Volledig ontspannen en vol zelfvertrouwen. Ik kan alles aan en sta lachend in het leven op dit moment. Deze emotie zorgt ervoor dat we onszelf weer even kunnen opladen en ook de energie komt weer op niveau. Het mooie is dat als er even iets tegen zit, je dit ook aankunt, omdat je veerkrachtiger bent. Positieve ervaringen en vrolijk in het leven staan, zorgt voor veerkracht. Het geldt natuurlijk ook dat als er dan iets even zit, je ook open staat voor het denken in oplossingen. Het komt immers wel weer goed…

Baby’s laten hun eerste lachje ook vanzelf merken en om de simpelste dingen kraaien ze het uit. Deze ontspanning is voor ons als volwassenen natuurlijk heerlijk om te zien, maar sta er ook eens bij stil, wanneer jij voor het laatst zo hebt kunnen lachen, lachen is gezond en geeft je gelukshormonen. Blijf dus genieten van de kleine mooie momenten. Het verstevigt ook je weerstand en vermindert de productie van stresshormonen.

Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het wordt om blij te zijn met jezelf en wat is dat toch jammer! Het spontane van je kindertijd verdwijnt zonder het helemaal door te hebben. Zeg tegen jezelf dat je er mag zijn en zeg het elke dag tegen jezelf als je in de spiegel kijkt.

Merk je dat het kind het moeilijk vindt om positief te zijn? Benoem dan aan het einde van de dag de mooie momenten. Reageer er ook positief op, als het kind wat heeft bedacht. Vind het het moeilijk om wat te kiezen? Benoem dan voorbeelden, maar laat de keuze bij het kind. Het wordt vanzelf makkelijker, als je dit volhoudt.

Daarnaast kun je positieve ervaringen benoemen en verwerken. Geef qualitytime aan het kind en ben er dan ook volledig. Onderneem iets wat het leuk vindt en haal het uit zijn andere emotie.

Samen lachen, moppen vertellen, gekke bekken trekken of gewoon lekker gek dansen is meestal ook al een groot succes!

Nog een laatste tip. Merk je dat een kind hele dagen lacht en alles weglacht, omdat het het moeilijk vindt om de andere emoties te tonen? Laat dan merken dat het kind zichzelf mag zijn en dat je van hem houdt. Alle emoties horen erbij en mogen er zijn. Kijk dan ook even naar jezelf. Toon jij je emoties ook eerlijk? Of lach je alles ook weg? Kijk je ook even naar je eigen opmerkingen naar het kind toe? Misschien zeg jij (onbewust) wel dat je niet mag huilen of boos mag zijn.

Geniet samen van de kleine dingen en lach iedere dag!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design