MENU
Menu

Emotie Boos

Boosheid wordt ervaren als de lastigste emotie. Alleen is boosheid wel heel erg belangrijk. Boosheid leert je kind om grenzen te stellen. Als je dus over zijn grenzen heen gaat, komt de boosheid naar voren. Het heeft dus ook te maken met opkomen voor jezelf en dat is natuurlijk wat we de kinderen graag willen bijbrengen. Eigenlijk moeten we alle emoties zien als signalen. Ze geven iets aan. Bij boosheid geeft het signaal aan dat de grens is bereikt of dat de behoefte niet is of wordt vervuld. En daar komt dan ook de boosheid vandaan, als het kind bijvoorbeeld geen snoepje mag of niet met iets mag spelen. Bij baby’s kun je dit ook ontdekken. Als een baby te lang wordt vastgehouden, wringt het zich los en hoor je de frustratie, ook als ze graag al iets willen kunnen, maar het lukt niet.

Boosheid kan meerdere oorzaken hebben, hieronder volgen enkele voorbeelden:

·        Frustratie: Ik ben boos omdat iets niet lukt of omdat iets niet mag.

·        Je gaat mijn grens over: Je pakt iets af of je komt te dicht in mijn buurt.

·        Onmacht: Er overkomt hem iets en hij kan zich niet uiten of het vertellen of het heeft er geen controle over. Hier             kan ook achter zitten, dat het kind zich niet gehoord voelt of ziet.

·        Rechtvaardigheid: Er overkomt hem iets of een ander dat niet klopt.

Is het kind boos? Blijf dan zelf rustig en benoem dat je snapt dat hij boos is, omdat hij zijn zin niet krijgt bijvoorbeeld. Leg vervolgens uit dat hij even boos mag zijn, maar je krijgt je zin niet. Probeer hem vervolgens af te leiden. Dat lukt meestal nog bij de jongere kinderen.

Oudere kinderen kun je ook vragen of je wat kunt doen om te helpen. Zij weten meestal wel waar ze behoefte aan hebben. Het kan al gewoon een luisterend oor zijn, om de frustratie kwijt te kunnen.

Merk je dat het kind vaker boos is? Dan kun je ook vragen wat het nodig heeft van jou. Is er bijvoorbeeld een teken die het kan geven, als het allemaal teveel wordt of mag het even naar een rustig plekje lopen?

Omgaan met boosheid is ook een leerproces. Hoe voel ik het aankomen en hoe moet ik er dan vervolgens op reageren op een positieve manier? Het is dan ook belangrijk dat het kind zich durft te uiten en je er samen over kunt praten. Samen kom je er achter wat hij kan doen, als hij de boosheid voelt opkomen.

Boosheid uit zich meestal op 4 manieren. Het kind gaat slaan, schoppen, schreeuwen of gebruikt het hele lichaam erbij en combineert alles. Wat je dan kunt doen, lees je bij de tips van de maand elke vrijdag.

Succes en als je meer wilt weten over dit onderwerp, geef je dan op voor de training Emoties in de kinderopvang of SOS Emoties voor ouders.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design