MENU
Menu

Zindelijk?!

Zindelijkheid hoe ga je hier mee om als ouders?

Ik verneem van erg veel ouders dat hier veel vragen over zijn. Wat is normaal? Alle kinderen in je omgeving zijn al voor hun derde zindelijk. Tenminste dat hoor je overal. Bij deze stel ik je direct gerust, dat is echt niet zo en hoeft ook niet. Wel merken we steeds vaker dat er sociale druk ligt op het gebied van zindelijkheid. Immers als je kind naar school gaat, moet het zindelijk zijn….

Kinderen doorlopen verschillende fasen. Elke fase staat voor een nieuwe ontwikkeling m.b.t. de zindelijkheid. Zolang het kind zelf zich nog niet bewust is, heeft oefenen niet zo veel zin. Daarnaast speelt o.a. de tijd een belangrijke rol. Heb en neem jij als ouder i.c.m. de kinderopvang ook de tijd voor het kind om het te steunen, te begeleiden en te stimuleren?

De meeste kinderen zijn voor hun vierde jaar overdag zindelijk en rond hun 5e ook ’s nachts zindelijk. Kinderen kunnen ook af en toe een terugval hebben en daar lees je meer over in mijn andere blog hierover.

Hoe lang het duurt? Gemiddeld ben je er ongeveer 3 maanden mee bezig. Tja, en dan heb je ook af en toe van die heerlijke pittige peuters, met een ontwikkelingsvoorsprong, die het wel even zelf bepalen. “Ik zie het nut er nog niet van in en vind het wel even makkelijk zo. Ik bepaal zelf wel wanneer ik het doe.” En als ze dan door hebben dat ze anders niet naar school mogen, blijkt ineens dat ze het allang kunnen. Of de knop gaat ineens om. “Plassen hoort op de wc?! Oh dan doe ik dat toch?” En ze zijn direct zindelijk…

Dus kijk goed naar je kind en de signalen. Wees je er ook bewust van dat niet alle kinderen al voor hun derde zindelijk zijn en dat hoeft ook niet. Een andere ontwikkeling was dan even belangrijker op dat moment….

Meer vragen? Volg dan gerust de training Zindelijk?! Hij is er zowel voor ouders, als voor professionals. Of neem gerust contact met ons op.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design