MENU
Menu

Zindelijkheid en een terugval….

Zindelijkheid en een terugval…..

Er is weer een mijlpaal bereikt. Je kind is zindelijk! Het heeft een mooie beloning gekregen en jullie hebben een feestje gevierd. En die luiers, die kunnen de deur uit, jippie! Tja, en dan is er ineens weer een natte broek en nog een. Hoe kan dat nou?

Zindelijkheid is iets waar kinderen zelf controle over hebben en wat ineens kan omslaan door een gebeurtenis. Deze gebeurtenis is meestal erg ingrijpend en wordt ook zo door ze ervaren en dan lukt het ineens niet meer. het kind kan er zelf niks aan doen en je kunt er dus beter ook niet boos om worden. Leef me en begrijp het en kijk naar de oorzaak / de gebeurtenis. Ga in gesprek en geef aan dat het niet erg is en je het begrijpt en eerlijk is eerlijk, meestal gaat het vanzelf weer goed. Het kind vindt het immers ook niet leuk en doet het niet expres.

Deze spannende gebeurtenissen kunnen o.a. zijn:

 • Naar een nieuwe kinderopvang
 • Naar school gaan
 • Stress
 • Broertje of zusje komt er bij
 • Nare ervaring met de WC, bijv. de deur niet open krijgen en dus er niet uit kunnen
 • Te moeilijke knopen op de broek
 • Angst om zelf mee weg te spoelen
 • Ziek zijn
 • Verhuizen
 • Overlijden bekende of huisdier
 • Ruzies / gespannen sfeer in huis
 • Te weinig aandacht en tijd van ouders

Je ziet al dat er vele oorzaken kunnen zijn. Het belangrijkste is dus, dat jij naast het kind staat en er niet nog meer druk op legt of het afkeurt. Ook al zeg je met je woorden dat het niet erg is, je lichaam verraadt je niet en je kind heeft het echt door. Dan zal deze periode echt langer duren, omdat er een oorzaak bij komt. Ze vindt mij niet lief….

Af en toe gebruiken kinderen het ook als machtsmiddel. Ik krijg mijn zin niet en plas of poep lekker in mijn broek. Ook dan geldt, laat het even rusten en het komt wel weer goed. Ga dus niet ineens je kind overal zijn zin in geven, zodat het weer zindelijk is en jij niet met de troep zit. Dan heeft je kind gewonnen en zal het vaker manipuleren en zijn macht gebruiken. Wordt ook niet extreem boos, want zindelijk zijn is een proces en het moet leuk blijven.

Gaat de terugval niet spontaan over? Dan kan er ook medisch wat aan de hand zijn. Heeft je kind misschien blaasontstekingen? Suikerziekte? Dus twijfel je aan de terugval, omdat er geen veranderingen zijn? Ga dan naar de huisarts en laat het plasje eens onderzoeken.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Geef je dan op voor de training Zindelijk?!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design