MENU
Menu

Sensomotorische opdrachten voor baby’s

De zintuigen heb je altijd bij je en dat is handig en daar kunnen we natuurlijk ook lekker mee aan de slag gaan. We noemen dit sensomotorische opdrachten. Vanaf jongs af aan kun je kinderen al aan de slag laten gaan met sensomotorische opdrachten. Waarom we dit doen? De hersenen willen we prikkelen en stimuleren op de verschillende gebieden. Stel je voor dat je een kind verschillende soorten fruit geeft. Eerst gaan ze ze voelen, misschien al proeven of likken, ruiken. Vervolgens ga je hem snijden en komen er nog meer geuren vrij en vervolgens proeven ze hem en voelen ze ook de structuur. Als je dan ook nog de taal er aan koppelt met het gebaar, dan is het helemaal top! De volgende keer dat je zegt dat er kiwi of een sinaasappel is, weten de kinderen al hoe het er uit ziet, ruikt en proeft, want de hersenen hebben die factoren al aan elkaar gekoppeld. Hoe mooi en knap is dat?!

Baby’s zijn nog erg gericht op het voelen en het in de mond stoppen van voorwerpen om de structuren te “proeven”. Dit gaat vanzelf over, maak je daar maar niet druk over. Natuurlijk hou je goed in de gaten dat er geen scherpe of kleine voorwerpen liggen, maar verder laat je ze lekker hun gang gaan. Wat kan er voor ergs gebeuren? Het materiaal wordt nat? Daar hebben we een doekje of de wasmachine toch voor?

Hoe kun je de baby’s nu sensomotorisch laten ontdekken? Hieronder volgen een paar leuke opdrachten:

 • Haal van een halve liter flesje het etiket er af en spoel hem goed schoon. Vervolgens vul je hem met babyolie, glitters en klein materiaal (bijv. knopen). Lijm de dop er goed op met een lijmpistool en laat hem goed drogen voor gebruik.
 • Pak een hoepel en maak er allemaal kleine dingen aan vast. Bijvoorbeeld verschillende soorten touw of stofjes. Je kunt er ook verschillende knuffeldoekjes met structuren aan vast knopen. Vervolgens zet of leg je de baby in de hoepel en spelen maar.
 • Pak een diepvrieszakje met zipper. In het zakje kun je werken met scheerschuim en er een druppel eetbare kleurstof bij in stoppen in het midden. Lijm hem eerst goed dicht en geef hem dan. Wacht de mooie blikken af op het moment dat alles verkleurd.
 • Vul een diepvrieszakje met gekleurde rijst en stop er kleine voorwerpen bij in. Je kunt denken aan knopen, steentjes, diamantjes etc. Weer goed vastmaken. Kunnen ze alles tevoorschijn toveren?
 • Leg een spiegel op de grond of zet hem stevig schuin tegen de muur aan. Zet de baby er voor en spelen maar met allemaal mooie en natuurlijk ook gekke gezichten
 • Maak een ontdekmand. Pak een (rieten) mand en stop daar allemaal verschillende stofjes en voorwerpen in. Laat de kinderen zelf op schattenjacht gaan.
 • Leg allemaal voorwerpen die te maken hebben met je thema in een wasmand. Span bovenaan allemaal draden, zodat er een mooi web ontstaat. Laat de baby de voorwerpen uit de wasmand halen.
 • Hang allemaal ballonnen en stukjes stof of knuffeldoekjes met behangerstape aan de muur, wel laag, zodat de baby alles er af kan halen.
 • Plaats breed plakband tussen 2 stoelpoten en plak hier ballen aan vast (de ballenbakballen zijn perfect hiervoor). Laat de baby de ballen er af halen en er weer op plakken.
 • Laat de baby spelen met allemaal natuurlijke voorwerpen. Takjes, stenen, dennenappels, eikels etc. Laat ze er een mooi kunstwerk van maken.
 • Daarnaast kun je het natuurlijk ook nog stimuleren met eten. Verschillende structuren en smaken kun je samen aanbieden op een bord en dan alles laten proeven.

Heb je zelf nog een leuk idee voor baby’s? Laat je het ons dan even weten? Zo vullen wij hem aan en helpen we elkaar aan leuke opdrachten!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design