MENU
Menu

Huiselijk geweld: Wat doe je bij vermoedens

Huiselijk geweld komt helaas vaker voor dan we denken. Dus ja, ook in jouw omgeving komt het voor en is het vaak lastig om te signaleren. De meeste volwassenen verwachten ook dat de slachtoffers het wel zeggen of hun beste vriend(in) in vertrouwen nemen. Is dat wel zo?

Helaas is het antwoord nee, maar eigenlijk is dat ook wel logisch. Het is niet zomaar iets om toe te geven en om het te zeggen moeten ze echt een drempel over. Je schaamt je en je moet de partner waarvan je veel houdt toch “verraden” en in het “slechte daglicht” plaatsen. Vaak is het ook nog de vader of moeder van jullie kinderen. Tja en er zijn ook echt nog steeds wel leuke momenten samen en die ontploffing of uitbarsting, tja daar heb ik het zelf ook deels naar gemaakt, gaat er door je hoofd heen. En als je dan zover bent om over die drempel heen te stappen, hoe gaat dan de omgeving reageren en geloven ze mij wel? Wat moet er dan van je partner nog terecht komen? Hij heeft je toch nodig? Maar ook de angst dat je hem niet los kunt laten of je weer weet te vinden spelen mee.

Er komen dus erg veel emoties en hersenspinsels bij kijken voordat iemand aan de bel trekt. Heb je het gevoel dat er iets speelt? Vraag dan eens hoe het echt gaat en neem geen genoegen met de standaard reactie “goed!” Merk je dat het op dat moment te veel is? De stap nog te moeilijk is? Geef dan aan dat je er wilt zijn en als een luisterend nodig is, je er bent en er dan ook echt bent en wilt luisteren. Geef ook aan dat je nu niet verder gaat en samen wat gaat doen of kletsen en kom er dan later weer op terug op het juiste moment.

Als op een moment alles of een gedeelte eruit komt, luister dan vooral geef aan dat je er bent. Dat je wilt steunen en helpen en eventueel wil begeleiden. Dus luisteren en luisteren en luisteren. Wacht met oordelen en veroordelen. Waak er dus ook voor om negatieve reacties te geven als: Waarom laat je dit gebeuren?! Het antwoord weten ze immers zelf ook niet! Het niveau van het slachtoffer maakt hierbij ook niks uit. Er zijn ook gewoon slachtoffers onder de hooggeschoolden.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om niet de dader gigantisch te veroordelen. Door de dader uit te schelden en te veroordelen, bereik je juist het tegenovergestelde. De dader wordt namelijk verdedigd, omdat het niet zo bedoeld is. Er is nog teveel liefde in het spel en dat verdient hij niet. Dus in plaats van ze uit elkaar te halen, blijven ze eerst nog bij elkaar. En ik weet het, dat is erg moeilijk, maar die fase komt nog wel, dat je samen flink kunt mopperen op de dader, maar daar moet je dus echt even geduld voor hebben. Floept het er toch even uit, geen probleem, schakel dan zodra je het door hebt en geef aan, dat je even boos was en ga weer luisteren en steunen. Ga eventueel samen op zoek naar instanties die de begeleiding op zich kunnen nemen en geef aan dat je er gewoon bent.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Geef je dan op voor de trainingen of vraag ons of we hem intern komen verzorgen. We helpen en steunen graag bij dit onderwerp.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design