MENU
Menu

Jij bent nodig…..

Jij bent nodig….

Kinderen horen op te groeien in een veilige omgeving. Daar is iedereen het mee eens. Helaas groeien er jaarlijks ongeveer 119.000 kinderen in een onveilige omgeving op en zijn zij het slachtoffer van mishandeling. Het is erg moeilijk om dit aan te geven voor kinderen, want het is toch normaal hoe het thuis gaat? “Tja, papa of mama is af en toe boos en dat vind ik niet leuk of dan word ik bang, maar alle papa’s en mama’s zijn toch wel eens boos?” of “Papa en mama hebben niet zo veel geld en moeten daarom veel werken. Dan ben ik wel eens alleen.” Daarnaast blijven ze loyaal naar hun eigen ouders. Het zijn wel hun ouders….

Het is daarom erg belangrijk dat wij, als omgeving, signalen herkennen en het gesprek durven aan te gaan met het kind (en ouders). Er gewoon zijn en ze laten merken dat ze bij ons terecht kunnen. Welke signalen we kunnen herkennen?

 • Blauwe plekken, bulten, wondjes en littekens
 • Vaak buikpijn, misselijk en niet lekker
 • Draagt vieze, kapotte, niet passende (qua weer of maat) kleding
 • Vaak ziek of langdurig ziek
 • Doet niet mee aan activiteiten, kinderfeestjes of verjaardagen
 • Oogt moe en zegt moe te zijn
 • Komt enorm aan qua gewicht of valt juist af
 • Heeft een onverzorgd uiterlijk, qua gebit, vieze haren of lichaamsgeur
 • Neemt geen fruit mee
 • Geeft aan zelf alles klaar te maken en er iets niet in huis is of schoon was
 • Heeft de hele dag door honger

Natuurlijk is het niet automatisch zo dat kinderen die aan een signaal voldoen, automatisch slachtoffer zijn van kindermishandeling. Ook zijn dit maar een aantal signalen. Zie je signalen? Hou het dan eens een tijdje in de gaten en noteer de signalen. Hou ook je onderbuikgevoel in de gaten. Is het kind oud genoeg om te kunnen praten? Vraag dan eens hoe het met hem gaat en vertel dat je er voor hem bent. Probeer het gesprek aan te gaan met ouder(s) en bied eventueel hulp aan. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ze ook doorverwijzen. Vind je dit lastig? Bel dan eens met Veilig Thuis en zij kunnen met je meedenken en sparren.

Wil je graag weten wat er van jou verwacht wordt? Welke stappen jij moet nemen en welke stappen voor de aandachtsfunctionaris zijn? Wil je graag meer zelfvertrouwen krijgen op dit gebied? Dat is heel normaal. Het is niet niks om hier mee te maken te krijgen. Je kent het gezin immers en iemand vals beschuldigen, dat wil je uiteraard ook niet….

Voor meer handvatten en zelfvertrouwen kun je je opgeven voor onze training Verbeterde Meldcode. Hier leer je de stappen en wie voor iedere stap verantwoordelijk is. Daarnaast bespreken we ook een casus. Je mag ook je eigen casus inbrengen en dan voeg ik hem anoniem toe.

Wij bieden ook de verdiepingscursus aan voor het signaleren. We kijken naar foto’s, waar blauwe plekken kunnen en mogen zitten en waar juist niet en kijken we ook weer naar een casus.

De kinderen hebben je nodig…..

© 2024 | Webdesign Kuipers Design