MENU
Menu

Waarom blijven kinderen in havo/vwo 2 zitten en lukt het wel op het vmbo?

Waarom blijven kinderen in havo/vwo 2 zitten en lukt het wel op het vmbo?

Als je kijkt naar de lesstof op de basisschool, wordt dit op een gemiddeld niveau gegeven. De lesstof moet toegankelijk zijn voor alle leerlingen en voor alle niveaus. Kinderen die het moeilijk vinden op school, wennen er dus aan om continue een stapje harder te gaan lopen. Ze willen bijblijven en raken dus al gewend aan het maken van huiswerk en het thuis oefenen. Kinderen die het op school erg makkelijk vinden, doen dit dus met 2 vingers in de neus. Ze leren niet hoe ze moeten leren en hun werkhouding wordt ook niet in de gaten gehouden.

En dan kom je op het Voortgezet Onderwijs terecht. De kinderen op het vmbo krijgen begeleiding en weten al wat leren is en doordat het niveau iets lager ligt dan op de basisschool, zie je deze leerlingen groeien en vaak ook nog doorstromen. Het leren wordt leuk, want ze halen goede resultaten. De leerlingen die naar de havo of vwo gaan worden het eerste jaar nog meegenomen aan het lijntje en moeten vervolgens zich in het 2e jaar kunnen redden. Maar hoe dan? Ze hebben immers nooit geleerd om te leren. Dus de cijfers worden slechter, motivatie wordt minder. Tja, dan wordt het zittenblijven of afstromen.

Gaat je kind naar de havo of vwo? Hou het dan goed in de gaten. Kijk of je kind weet wat zijn manier van leren is en ondersteun waar mogelijk. De training Ik leer leren kan deze kinderen goed helpen. Want afstromen of zittenblijven als het niet nodig is, is erg jammer.

Heb je vragen of opmerkingen? Vraag mij gerust!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design