MENU
Menu

Het belang van buiten spelen

Het belang van buiten spelen

Wij proberen onze kinderen zoveel mogelijk (buiten) te laten spelen. Toch merken wij ook dat het steeds lastiger is om de kinderen naar buiten te krijgen. De druk van de tablet, televisie zorgen ervoor dat heel veel kinderen niet meer weten wat spelen is.

Waarom is dat spelen dan zo belangrijk? Je bent bezig met het ontwikkeling van je motoriek, maar ook met het ontwikkelen en laten samenwerken van je hersenen. Als je kijkt naar de hersenen, ontwikkelen deze zich nog tot ongeveer je 25e. Kijk je naar het voorste gedeelte van je hersenen, de prefrontale cortex, dan is deze erg belangrijk voor de ontwikkeling. Dit gedeelte zorgt er voor dat je kunt plannen, inschatten, oplossingen vinden, beslissingen kunt nemen, je sociale gedrag en je impulsen onder controle hebt.

Dit gedeelte van je hersenen is dus als laatste klaar tijdens de ontwikkeling. Zet ze dus goed aan het werk, daag ze uit, want dan worden de hersenen actiever en voorkom je veroudering ervan. Want wetenschappers hebben echt het idee, dat het last in, first out is. Ze zijn dus erg kwetsbaar mbt de veroudering.

“Je stopt niet met spelen omdat je ouder wordt, maar je wordt ouder omdat je stopt met spelen!”

Maar wat heeft spelen dan te maken met je hersenen actief uitdagen? Stel je voor dat je kind in een klimtoestel speelt, dan krijgt het oa te maken met de volgende punten:

  • Waar kan ik me het beste vasthouden? Je hersenen moeten nadenken, oplossing vinden en ze voelen het touw, de balk ook nog en tegelijkertijd sturen ze de benen aan. Gebeurt dit ook nog kruislings icm de armen? Fantastisch!
  • Oh jee, er komt een ander kind aan en hij wil mij voorbij. Weer moeten je hersenen schakelen, zoeken naar een oplossing voor je lichaam en handelen.
  • Ik wil nu graag met de glijbaan naar beneden. Ik kruip onder de stang door, ga zitten en voel dat de glijbaan weer een hele andere structuur heeft. Ik glij vanzelf naar beneden en ga snel. Ik ervaar dat ik het los moet laten, maar voel ook de spanning, maar kan ook de snelheid remmen met mijn voeten of juist versnellen.

Zo zie je dus dat je hersenen in elke andere situatie moeten schakelen en actief bezig worden gehouden op het gebied van bewegen, voelen, ruiken, proeven en horen. Dus blijf lekker spelen en blijf lekker jong!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design