MENU
Menu

Concentratieprobleem? Weet je het zeker?

Concentratieprobleem? Weet je het zeker?

Steeds vaker hoor ik van ouders en kinderen dat ze een concentratieprobleem hebben. Maar bij deze stel ik jullie allemaal gerust. Meestal is er toch echt iets anders aan de hand. Kun je een half uur naar de TV kijken of achter de computer zitten? Ja, toch! Dus kun je je wel concentreren.

Maar hoe komt het dan dat het concentreren lastig is? Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Ik zal uitleggen waar het allemaal aan kan liggen.

Motivatieprobleem

Als je een bepaald vak, een taak of de lesstof niet interessant genoeg vindt, is het lastig om je daar volledig op te concentreren.

Focusprobleem

Soms is het lastig om je te moeten richten op een taak. Je wordt snel afgeleid van je taak en wat je moet doen.

Bewegingsprobleem

Overal wordt van je verwacht dat je stil kunt zitten. Volwassenen denken dat concentreren en stil zitten bij elkaar horen. Dat is niet zo hoor. Kijk maar eens hoeveel volwassenen met een pen tikken, tekeningen maken etc. Sommige kinderen hebben het gewoon ook nodig om te mogen bewegen.

Leerprobleem

Als de lesstof of je taak erg moeilijk is, is het ook lastig om je hoofd erbij te houden. Als je de basis van de lesstof mist, kun je beter even dat gedeelte herhalen en kun je weer gewoon meedoen met de klas. Weg concentratieprobleem!

Organisatieprobleem

Als je niet weet hoe je met je werk moet beginnen, hoe je dat kunt plannen is het ook erg lastig om je hoofd erbij te houden. Een checklijst kan dan al helpen bij het starten en volhouden van een taak.

Faalangstprobleem

Als je hier last van hebt en dus steeds tegen jezelf zegt dat je het niet kunt, dan kun je het meestal ook niet. Hierdoor hou je je faalangst helaas ook in stand.

Aandachtsprobleem

Iedereen wil graag gezien worden en de aandacht krijgen die je verdient. Als je die niet krijgt, heb je de neiging om er negatief om te gaan vragen. Als je leerkracht ziet dat jij je best doet en dat ook zegt, kan dit al de oplossing zijn.

Medisch probleem

Soms heb je doordat je ziek bent of je niet lekker voelt moeite met concentreren.

Hooggevoeligheidsprobleem

Soms krijg je erg veel prikkels binnen en reageer je met fysieke klachten, geïrriteerdheid en klachten over het gedrag van anderen. Kijk eerst naar jezelf en je prikkels. Als je gevoelig reageert, moet je je daar op focussen en niet op je omgeving.

 

Kijk dus bij een “concentratieprobleem” naar de onderliggende problematiek en ga daar mee aan het werk.

Wil je graag meer weten wat je kunt doen om de hersenhelften samen te laten werken? Geef je dan op voor de training Focus. Je zult merken dat dit al enorm scheelt.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design