MENU
Menu

Emoties en kinderen….

Als kinderen worden geboren zitten alle emoties al in ze. De emoties zijn aan het begin hun taal om jou dingen te vertellen. Ze willen graag jou reactie en eventueel jouw hulp. Vervolgens gaan ze (lichaams-)taal gebruiken, maar de emoties blijven. Wel is het een nieuwe wereld voor de kinderen. Waarom reageer ik zo en wat gebeurt er toch van binnen? Ze hebben jou dus nog steeds nodig om de emoties te vertalen en om ze zo dus uit te leggen waarom ze dit voelen en waarom ze zo reageren. Als je dit doet, leer je het kind omgaan met emoties en ze te herkennen.

Iedereen heeft het waarschijnlijk wel een keer meegemaakt. Een huilend en boos kind op de vloer van de supermarkt. Als volwassene baal je hier erg van en roept het ook emoties bij jou op. Je schaamt je, je wil dat het kind stopt, je bent boos en denkt na waarom dit nu net nu moet gebeuren, je bent teleurgesteld of verdrietig. Allerlei emoties kunnen bij je op komen en jij weet waar ze vandaan komen en waarom je ze hebt. Dan is het de kunst om je eigen emoties even te accepteren. Vervolgens denk je na wat er vooraf ging aan het incident en gaat dit vertalen. “Ik snap helemaal dat je graag dat toetje wil en daar ook boos om bent en verdrietig. Alleen gaan we vandaag dat toetje niet kopen, omdat we vandaag al iets anders kiezen.” of  “Ik zie dat je erg moe bent en ik snap dat helemaal. Het is ook een lange dag geweest en nu moet je ook nog mee naar de winkel. Zullen we even snel de laatste boodschappen doen en dan snel naar huis gaan?” Zo snapt het kind de emotie, weet hoe het heet en waarom het boven komt. Ook leer je het kind hiermee om zich de volgende keer beter uit te drukken.

Door te praten over de emoties leer je het kind dat emoties er gewoon bij horen. Je leert het kind omgaan met de emoties en de signalen te herkennen en hierop te reageren. Het kind leert ook zichzelf te begrijpen en zich staande te houden in de maatschappij.  Het leert immers alle emoties kennen en er mee omgaan.

Kijk daarnaast ook goed naar het kind en naar wat het nodig heeft. Is het kind boos en wil het graag die boosheid en adrenaline kwijt? Kijk dan naar wat het kind graag wil. Wil het bewegen door te trappen, te slaan, te schreeuwen? Kies dan een leuke manier waarop dat mag. Spring lekker op de trampoline, ga lekker voetballen, ga keihard meezingen met de muziek, ga lekker dansen. Dit zijn enkele voorbeelden om het te verwerken en de boosheid kwijt te raken. Vervolgens kun je er over praten en het bespreken. Welke tip kun je geven om het de volgende keer anders te doen?

Leer het kind dus omgaan met emoties, want emoties zijn puur een signaal die ons vertelt hoe het met ons gaat en laat merken dat we actie moeten ondernemen.

Wil je graag meer weten over Emoties in de kinderopvang? Geef je dan op voor onze training, workshop. Je leert de basisemoties en de signalen die ze geven herkennen.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design