Emoties in de kinderopvang

0% Nog niet begonnen

Over de training Emoties in de kinderopvang

Emoties. Iedereen heeft ze en de vraag is hoe ga je er mee om en wat is de functie van deze emoties.

Video lesson

No label Training deel 1

Video lesson

Ik ben boos en ik heb jou nodig...

Video lesson
Video lesson
Text lesson

No label Ruzie

Hoe ga je om met 2 kinderen die het niet eens zijn met elkaar?

Text lesson

Het (h)erkennen van gevoelens is erg belangrijk. Gevoelens zijn er en mogen er ook zijn. Druk je ze weg, dan ploppen ze naar boven op een moment dat nooit uitkomt.

Text lesson

Emoties horen bij het leven, maar soms zijn ze heel sterk. Denk aan extreme boosheid, verdriet of spanning. Het is belangrijk dat kinderen leren: Wat kan ik doen als ik me zo voel? Dat noemen we emotieregulatie.

Text lesson

Empathie is het vermogen om te begrijpen wat een ander voelt. Voor kinderen is dat geen vanzelfsprekende vaardigheid.

Text lesson

Kinderen hebben allemaal hun eigen grenzen. Wat de één fijn vindt, vindt de ander misschien spannend of vervelend. Het is belangrijk dat kinderen leren hun grenzen aan te geven én dat ze leren luisteren naar de grenzen van anderen. Dat geeft veiligheid, zelfvertrouwen en voorkomt conflicten.

Text lesson

Complimenten geven en ontvangen is en blijft een lastig iets, zelfs voor ons als volwassenen.

Text lesson

Trots zijn op jezelf is geen opscheppen. Het betekent dat je mag stilstaan bij iets wat je goed gedaan hebt, waar je moeite voor hebt gedaan of wat je geleerd hebt. Het versterkt het zelfvertrouwen van kinderen en helpt hen te geloven in hun eigen kunnen.

Text lesson

Fouten maken hoort erbij. Ook ruzie maken gebeurt, zelfs in een veilige groep. Maar wat kinderen vaak nog moeten leren, is hoe je daarna weer verdergaat. Hoe herstel je het contact? Hoe geef je een oprechte sorry, en hoe vergeef je iemand echt?

Text lesson

Iedereen heeft gedachten in zijn hoofd. Soms zijn die fijn, maar soms maken ze je juist bang, verdrietig of onzeker. Helpende gedachten zijn gedachten die je sterker maken. Die je geruststellen, motiveren of troosten. Kinderen kunnen leren om zulke gedachten zelf te kiezen.

Over de docent

Anja Lutz

Anja komt uit het onderwijs en heeft ruim 12 jaar voor de klas gestaan. Vervolgens is zij zich gaan specialiseren in gedrags- en leerproblemen. Ze is leerlingen gaan begeleiden en de ouders en leerkrachten gaan coachen en trainen, om deze kinderen te kunnen begeleiden.